Bij de meeste tuningsessies verwijderen wij standaard de snelheidsbegrenzer.
Borg Warner is de ontwerper van de DSG-versnellingsbak welke origineel bestemd was voor de Volkswagen groep. Soortgelijke varianten worden ook gebruikt door andere merken. Audi bijvoorbeeld, gebruikt de naam S-Tronic en gebruikt deze voor
de Audi A3 8P welke een facelift heeft gekregen.
DSG staat voor Direkt Schalt Getriebe, oftewel: Direct Shift Gearbox.
Een DSG-versnellingsbak is vooral kenmerkend aan het aantal koppelingen dat hij heeft. Het zijn er twee namelijk. Als je naar een gewone automaat kijkt, die heeft er maar één. De bedoeling van de DSG is dat één koppeling de even versnellingen reguleert en de andere de oneven versnellingen. Overigens, de versnelling voor de
achteruit staat op de koppeling voor de oneven versnellingen. Wanneer je dus schakelt is het niet alleen van de versnelling maar ook van de koppeling. Om meer de technische kant van het verhaal te bekijken gebeurd er het volgende : op het moment dat je in de 2 e versnelling rijdt dan staat de 3 e versnelling gereed voor overschakeling naar de andere koppeling.
Hierna ontstaat er een signaal dat er overgeschakeld kan worden naar de volgende-
3 e versnelling, waarna de koppeling van de even versnellingen ontkoppeld wordt en de koppeling voor de 3 e versnelling los gaat.
Het doel van dit systeem is om de schakeltijd te verkorten. Dit heeft ook een gevolg dat het iets comfortabeler om te rijden is.
De DSG-versnellingsbak heeft wel een beperking. Beter gezegd, de eerste generatie ervan kan weinig koppel verdragen. Zware motoren kon het niet aan en werden het alleen gebruikt voor auto’s met lichte motoren.
Tegenwoordig is alles anders en de DSG-versnellingsbak ook.
Het bewijs dat de versnellingsbak nu ook veel koppel kan verdragen liegt er niet om. Er is namelijk een speciale versie van de DSG ontworpen voor de Bugatti Veyron 16.4 met 1200 pk en 1500nm aan koppel! Het is echter nog niet mogelijk om deze DSG versie in alle hedendaagse VAG modellen te zien, puur omdat de ontwikkeling
ervan erg duur is.
Neem vrijblijvend contact met ons op
In 2003 werd de Volkswagen Golf R32 gelanceerd. Bij dit model werd de allereerste DSG-versnellingsbak ingebouwd. Even later kwam ook de Audi met de TT 3.2 model welke de S-Tronic in gebruik nam. De motor ervan was overigens hetzelfde als in de Golf R32. We praten nu over de eerste generatie DSG versnellingsbakken. De
benaming voor deze is in dit geval DQ250. De DQ250 werd meestal gebruikt voor motoren met vierwielaandrijving of in combinatie met dwarsgeplaatste motoren. Zoals we al eerder aangaven is dit een lichtere variant en kan het +- een koppel van 350nm verdragen.
Na de DQ250 heeft Volkswagen de DSG verder ontwikkeld en heeft een nieuwe versie geïntroduceerd: de DQ200. De 7-traps versnellingsbak is veel kleiner en lichter dan zijn voorganger. Volkswagen heeft deze gewichtsbesparing kunnen bereiken door droge koppelingen toe te passen in plaats van door olie gekoelde
platen zoals bij de DQ250. Mede door deze droge koppelingen is de DQ200 ook veel zuiniger geworden. De nieuwe DSG-versnellingsbak is er in dit geval veel op vooruitgegaan met uitzondering het nu maar 250nm max aan koppel kan verwerken wat een groot
nadeel is van de 7-traps ten opzichte van 6-traps DQ250.
Daarnaast kan de DQ200 alleen toegepast worden bij auto’s met voorwielaandrijving en is het niet mogelijk in combinatie met voorwiel aangedreven auto’s.
De eerstvolgende generatie DSG-versnellingsbakken werd in 2010 gelanceerd namelijk, de DQ600. Net zoals de DQ200 is dit ook een 7-traps versnellingsbak maar kan in dit geval een koppel van 600nm verwerken en is daarmee de sterkste variant die Volkswagen tot nu toe heeft ontwikkeld. Bovendien is de DQ600 ook nog eens lichter en kleiner dan de DQ250 en is voor het eerst ingebouwd in de Volkswagen Transporter en bij de Audi TT RS.
Door de jaren heeft is de DSG verder ontwikkeld en de ontwikkelingen zijn nog lang niet stopgezet. Ons team van automotive software programmeurs hebben de software van de DSG dan ook onder de loep genomen en kunnen daarom al het nodige nog aanpassen wat de rijsouplesse en de fun-factor ten goede komt.
Hieronder treft u een korte opsomming van wat wij voor u kunnen betekenen op DSG gebied.
DSG Koppelbegrenzers verhogen
Deze aanpassing is soms nodig na een tuning sessie om de DSG alsnog goed te laten schakelen.
DSG Toerenbegrenzer verhogen
Het maximaal toelaatbaar toerental van de motor wordt verhoogt met als doel
verder te kunnen doortrekken in de versnellingen.
DSG Kickdown verwijderen
We kunnen de kickdown functie deactiveren alleen in de manual stand , of indien gewenst juist ook in D of S.
DSG Launch control activeren en/of aanpassen
Deze functie kunnen we activeren in de sportstand. Het gewenste toerental waarbij de Launch control geactiveerd dient te worden kunnen we eveneens naar uw wens afstellen.
DSG Reactietijd verkorten van de flippers
Wij zorgen dat de automaat nog sneller reageert bij het aanraken van de flippers op
het stuurwiel.
DSG Schakeltijd verkorten
We laten de automaat nog sneller overschakelen in de D en/of de S stand.
DSG Geoptimaliseerde “D” en “Sport” –modus
Het schakelmoment kunnen we aanpassen naar uw wens. Al dan niet in de S, dan wel in de D stand. Dit doen we vaak voor auto’s die een caravan dienen te trekken. De S-stand trekt te lang door en de D stand schakelt te snel over. Wij maken dan in de S-stand een mooie middenmaat tussen de S en de D wat ideaal is voor het trekken van de caravan.
DSG Verbetering van het rijcomfort
Middels software aanpassing kunnen we de DSG-bak nog rustiger en vloeiender laten schakelen.
Toerenbegrenzer
EGR verwijderen
De EGR-klep wordt softwarematig uitgeschakeld in het motormanagement zodat de auto niet in noodloop gaat lopen.
U kunt ook bij ons o.a terecht voor de onderstaande aanpassingen
Roetfilter verwijderen
Een feit is dat na het verwijderen van de roetfilter de turbo langer meegaat en de
brandstofverbruik omlaag gaat.
K&N luchtfilter
Wanneer de originele filter vervangen wordt voor een sportfilter, komen er meer vermogen en koppel vrij.
Antilag / Pops & Bangs
Een antilag systeem (ook wel Pops & Bangs of crackles genoemd) is een techniek die eigenlijk voor raceauto’s is ontworpen.
DSG aanpassen
Bij ons kunt u nu ook uw DSG bak volledig optimaliseren. Neem vrijblijvend contact met ons op.
PLAN JE AFSPRAAK IN
Sunday | Op afspraak |
Monday | 09:00 - 19:00 |
Tuesday | 09:00 - 19:00 |
Wednesday | 09:00 - 19:00 |
Thursday | 09:00 - 19:00 |
Friday | 09:00 - 19:00 |
Saturday | 09:00 - 19:00 |